- Látkový ubrousek patří na klín, je to tak. Pro někoho samozřejmost, pro někoho ne, ale od toho jsme tady!
- Ubrousek si dáme na klín hned, jakmile usedneme. Teprve poté si začneme listovat v menu, konverzovat s číšníkem a věnovat se spolu-stolovníkovi. Prostě, ubrousek první!
- Vyvarujte se zasunovat ubrousek za límeček košile. Když pomineme, že je to proti pravidlům společenského chování, připomíná to bryndák - zkrátka to vůbec nevypadá hezky.
- Ženy si ubrousek rozbalují jen z poloviny, muži celý a ubrousek neprotřepáváme!
- Hlavní problém - co s ním? Ubrousek slouží jako ochrana oblečení před nehodami (na které jsme my přebornice) a k otírání úst. Používáme ho decentně v průběhu jídla a diskuse u stolu, než začneme mluvit, nechceme poplivat naši milou společnost.
- Ubrousek bychom měli používat kdykoli, než se napijeme, to platí i pro ty papírové, které tady ale samozřejmě ignorujeme.
- Nikdy ubrouskem neotírejte sklenice nebo příbory - nechcete přece urazit hostitele či toho, kdo vás do restaurace pozval.
- Pokud vám ubrousek sklouzne z klína, což se může stát, to můžeme potvrdit, vhodné je nenápadně požádat obsluhu, aby vám přinesla jiný - není to žádná ostuda, vážně.
- Pokud v průběhu stolování potřebujeme odejít od stolu, ubrousek necháme položený vedle talíře. V opravdu dobré restauraci si obsluha všimne a ubrousek lehce přeskládá. Při domácím stolování to dělat nemusíte.
- A jsme u konce. Vše je snědeno a vypito. Ubrousek ležérně a nenuceně naaranžujeme tak, aby veškeré stopy po našich menších i větších nehodách byly zabaleny uvnitř a odložíme VEDLE talíře.
Marta a Terka