Gastronomie je mimo jiné také džungle mnoha speciálních pojmů. My vám touto rubrikou nabízíme pomocnou ruku, abyste se v ní neztratili.
Znovu jsme vybrali některé záludnosti moderní i tradiční gastronomie. Zkuste si zopakovat ty z minulého článku a dále:
Aioli [ajoli]
Provensálské máslo nebo česneková majonéza. Je oblíbená na jihu Francie k pečením, sekaninám, rybám i studenému masu. Ingredience jsou – koření, citronová šťáva, česnek, žloutek a olivový olej. Podle ingrediencí známe ochucené majonézy – buď „aioli“ (s česnekem a pepřem), nebo „rouille“ (v ní je navíc paprika), „anchiade“ (pasta ze sardelek, olivového oleje a česneku) a „tapenade“ (pasta ze sardelek, černých oliv, kaparů a česneku).
Ajouteeés [ažuté]
Masitý „zákusek“. Malé kousky beefsteaku, řízku, žebírka (kotlety), drůbeže, které se podávají se zeleninou.
Antipasta
Předkrm, který obsahuje např. klobásy, salám, tuňáka, olivy, ančovičky. V italské a španělské kuchyni mají důležitou roli.
Cacciatore [kačatore]
Italský výraz, znamenající „lovecký styl“ či česky „po myslivecku“. Tento termín označuje pokrm připravený ze zvěřiny nebo i drůbeže, ale mysliveckým stylem tj. s houbami, cibulí, rajčaty, bylinkami a malým množstvím vína.
Foie Gras [foe gra:]
Játra, která se získávají překrmováním hus a kachen. Jsou jedním z nejdražších pokrmů na světě. Aby byla chuť jater „optimální“, jsou husy a kachny krmeny dvakrát až třikrát denně více než půlkilem zrní a tuku. Po dvou až třech týdnech výkrmu jsou játra ptáků šestkrát až desetkrát větší, než by byla za normálních okolností.
Frapování
Chlazení - např. ochlazování sklenice drobným ledem před použitím.
Chaudeau [šodó]
Teplá, sladká vinná omáčka podávaná k moučníkům
Pilav
Jídlo podobné rizotu, velmi často připravované ze skopového masa. Pilav a podobná jsou obvyklá ve Východní Evropě, na Středním východě, nebo v jihoasijské kuchyni. V Ázerbájdžánu je národním jídlem.
Trifle [trifl]
Tradiční anglický dezert, který se skládá do průhledné skleněné mísy ve vrstvách tak, aby krásně vynikly. Základem bývá upečené piškotové těsto nebo cukrářské piškoty, různé druhy ovoce a oblíbený krém.
Vinaigrette [vinegret]
Oblíbená francouzská zálivka připravená smícháním citrónové šťávy, oleje, pepře a soli. Může být také obohacena o nasekané vařené vejce.
Zdroj:
https://www.fajnsmekr.cz/slovnicek.aspx
https://cs.wikipedia.org/wiki/Pilaf
Obr. Zdroj Pinterest